• Posted by : ArmaLina Radzi Monday, 6 May 2013  Jarang sebenarnya kita tengok seseorang lelaki itu menangis didepan mata kerana lelaki ni seorang yang suka pendam kesedihan itu di depan umum hakikat dibelakang umum menangis mengalahkan perempuan..ya tak?hehe..gurau je.Biasala lelaki seorang yang bersifat macho mana mungkin akan menangis didepan umum.Jatuh la saham nanti.Kalau orang perempuan menangis depan lelaki nampak manja dan berjiwa lembut..huhu,Tetapi tahukah anda, ada beberapa sebab yang dikatakan menjadi punca gugurnya air mata seorang lelaki. Antara sebab-sebabnya ialah :


  1. Kematian Orang yang Dicintai
  Siapa yang tidak sedih kehilangan orang yang dicintai? Hal yang sangat normal ketika melihat lelaki menangis saat kehilangan orang dicintainya, baik kekasih, keluarga mahupun teman. Malah terbilang jarang, lelaki yang tidak menangis jika ada orang terdekatnya yang meninggal.
  2. Kematian Haiwan Peliharaan
  Tak hanya manusia, kehilangan haiwan kesayangan juga boleh membuat lelaki menitiskan air mata. Hubungan antara haiwan kesayangan dan tuannya boleh sangat dekat, jika dia sudah merawatnya sejak kecil atau banyak menghabiskan masa bersama.
  3. Melihat orang yang disayanginya Sengsara
  Lelaki tak tahan jika melihat orang-orang yang disayanginya mengalami kesengsaraan. Lelaki boleh menangis ketika adiknya ternyata mengambil dadah, atau melihat kekasihnya terbaring di bilik ICU kerana sakit. Kegagalan menyelamatkan orang-orang tercinta dari situasi buruk, membuatnya kecewa pada diri sendiri dan akhirnya timbul kesedihan yang mendalam.
  4.Mengecewakan Keluarga atau Orang Terdekat
  Arnold Schwarzenegger dikhabarkan sempat menangis saat akan diceraikan isterinya kerana ketahuan berkhalwat Ya, membuat kekasih atau orang dekatnya kecewa merupakan satu perkara yang boleh buat lelaki menangis. Dibandingkan membuat orang marah, perasaan bersalah akan lebih besar melingkupi dirinya jika orang tersayang jadi kecewa kerana perbuatannya.
  5.Dicampakkan
  Ditinggalkan kekasih kerana lelaki lain, akan membuat harga dirinya turun drastik. Dia merasa egonya telah terluka sangat dalam. Pada peringkat kekecewaan dan sakit hati yang sudah parah, lelaki biasanya tidak akan dapat menahan air matanya lebih lama lagi.
  6. Pasukan Sukan kegemarannya Kalah
  Sebahagian besar lelaki merupakan peminat berat jenis dan pasukan sukan tertentu. Misalnya bola sepak, badminton, basket atau football. Kecintaan yang fanatik akan pasukan pilihan kadang boleh membuat seseorang bertindak di luar nalar. Termasuk menangis kecewa kerana pasukan jagoannya kalah.
  7. Membuat Orang Tuanya Bangga
  Baik lelaki mahupun wanita, pasti berkeinginan membuat orang tuanya bangga. Tapi bagi lelaki, ada perasaan emosional tersendiri yang lebih kuat apabila melihat rona bahagia di mata orang tuanya. Hal ini kerana secara sosial, kanak-kanak lelaki memang biasanya lebih dituntut untuk menjadi kebanggaan keluarga.
  8. Ketika lamarannya diterima
  Tidak ada jawapan yang lebih diinginkan lelaki selain kata: “ya, aku bersedia” ketika dia melamar kekasihnya. Air mata lelaki tidak hanya keluar pada saat sedih saja, tetapi juga saat dia merasakan kebahagiaan yang luar biasa. Salah satunya, boleh menikahi wanita yang dicintainya.
  9. Saat Menikah
  Walaupun lebih ramai wanita yang menangis saat mengucap janji suci di depan penghulu atau pendeta, lelaki juga boleh menitiskan air mata di salah satu momen paling penting dalam hidupnya ini. Ada ketegangan dan rasa emosional tersendiri ketika seseorang akan melangkah ke dunia baru dalam hidupnya.
  10. Kelahiran Anak Pertama
  Banyak lelaki yang merasa tersekat apabila melihat kelahiran anak pertamanya. Perasaan bahagia biasanya akan semakin kuat ketika ia menyaksikan prosesi dari awal sampai bayinya lahir.

  P/s:Ini sekadar pengkosian saja :)

  Leave a Reply

  Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

 • Copyright © 2013 - Hyperdimension Neptunia

  ::Secret's ArmaLina Radzi:: - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan